Bèta Salaris Onderzoek 2018: ingenieurs profiteren van aantrekkende economie

Technici en ingenieurs profiteren van de aantrekkende economie. Dit blijkt uit het jaarlijkse Bèta Salaris Onderzoek (voorheen TW Salarisonderzoek) dat TW uitvoerde, in samenwerking met organisatieadviesbureau Berenschot en Checkmark Labrecruitment.
Voor het eerst werd het salarisonderzoek dit jaar bètabreed uitgevoerd: naast ingenieurs en technici, vulden ook chemici en life scientists de online enquête in. In totaal vulden 4.322 mensen de enquête in, waarvan bijna de helft zichzelf een technicus of ingenieur noemt.

Enkele van de belangrijkste conclusies uit het Bèta Salaris Onderzoek 2018:
• In het wo zag 69% het salaris stijgen, in het hbo 66% en in het mbo 49%. Onder de mbo’ers heerst ook sterker het gevoel dat ze minder dan marktconform worden betaald;
• Wie meer gestudeerd heeft, krijgt meer mogelijkheden om zich bij te scholen en cursussen te volgen. Academici volgen ook de meeste opleidingen. Uitzondering zijn cursussen buiten de deur: daar maken mbo’ers juist vaker gebruik van. Wel moeten de mbo’ers vaker (53%) het initiatief nemen voor een opleiding/training/cursus dan het hbo (47%) of het wo (46%).
• Bijna driekwart van de respondenten heeft een vast contract; 19% een tijdelijk;
• Een keuze voor het onderwijs hoeft qua inkomen zeker niet slecht uit te pakken. Met name een docent op een middelbare school wordt goed betaald, vergelijkbaar met projectmanager in de R&D of teamleider in de productie;
• Ook mbo en hbo bieden bètadocenten concurrerende arbeidsvoorwaarden, zeker als de vakantiedagen in het onderwijs in acht worden genomen;
• In zijn algemeenheid hebben technici iets meer dan andere bèta’s het gevoel dat zij marktconform beloond worden;
• Vorig jaar zei 20 % van de respondenten nog geen tekenen van economisch herstel waar te nemen. Dat is dit jaar gedaald naar 14 %. Steeds meer mensen zien vacatures, worden benaderd door headhunters, zien mensen vertrekken, nemen waar dat hun eigen bedrijf werft;
• Vorig jaar gaf iets minder dan de helft aan dat de eigen positie op de arbeidsmarkt verbeterd was, nu is dat meer dan de helft, maar tot een meer actieve houding op de arbeidsmarkt leidt dat niet. Het zal wellicht te maken hebben met het feit dat 66 % een gestegen inkomen meldt, tegen 60 % vorig jaar.
Verdere resultaten van het Bèta Salaris Onderzoek 2018 zijn op de website van TW te vinden en worden uitgebreid behandelt in de op 16 november verschenen Special Arbeidsmarkt.

Over TW
TW informeert zijn lezers kwalitatief en actueel over de nieuwste ontwikkelingen binnen alle ingenieursdisciplines. Het accent ligt daarbij op nieuwe vindingen en innovatieve toepassingen.
Naast technisch nieuws uit binnen- en buitenland bevat TW interviews, opinie, analyses, productnieuws, informatie over de arbeidsmarkt en diverse servicerubrieken.
TW heeft een brugfunctie en bedient ingenieurs die over de grenzen van hun eigen vakgebied heen op de hoogte willen blijven van trends, toepassingen en ontwikkelingen op het gebied van techniek.